17 Haziran 2013 Pazartesi

Şehirler Arası Yollara d EDS (Elektronik Denetim Sistemi) Geliyor

EDS Nedir? Elektronik Denetim Sistemi Nedir?
Otoyollarda ve köprü geçişlerinde ki HGS Sisteminden sonra şimdide şehirler arası yollara da EDS geliyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, halen şehir içinde kullanılan Elektronik Denetim Sistemi'nin (EDS) Ankara-Afyon arasında deneme amaçlı kurulduğunu söyledi. Yıldırım, buradan alınacak sonuçlara göre sistemin şehirler arasındaki tüm yollara kurulacağını açıkladı.
İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Polis Akademisi Başkanlığı, TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları ile diğer ilgili kuruluşların işbirliğiyle Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde '4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi' düzenlendi.
Açılış törenine İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile davetliler katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "İçişleri Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, Ankara-Afyon arasında Elektronik Denetim Sistemi (EDS) deneme amaçlı kuruyor. Şehir içinde büyük illerde var. Bunun bütçesini Karayolları Genel Müdürlüğümüz karşılıyor. Buradan alınacak sonuçlara göre şehirler arasındaki tüm yollara bu sistemi tesis edeceğiz. Bu tedbirler bizden. Biz, üzerimize düşeni yapıyoruz, şimdi ey sürücüler, sıra sizde." dedi.
EDS Nedir?
Elektronik Denetleme Sistemi; trafik akışı kontrolünün sağlanması ve şehir yaşantısının kurallara uygun, medeni bir yapıya kavuşturulması amacı ile kent trafiğinde kural ihlali yapan araçların tespiti için faaliyete geçirilen bir uygulamadır.
EDS Levha
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi; kavşaklarda kırmızı ışık ihlallerinden kaynaklanan kazaların önlenerek, can ve mal güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak amacı ile geliştirilmiştir. Sistemin işleyişinde; kavşak noktalarında trafiği gözleyen kameralar, kırmızı ışık ihlali yapan araçları tespit edip fotoğraflamakta ve fotoğrafların Trafik Kontrol Merkezi'ne iletilmesi sonucunda ihlali yapan araç sürücüsü hakkında yasal cezai işlem yapılmaktadır.
Arıza durumu dışında emniyet şeridinin kullanılmasını önlemek amacı ile faaliyete geçirilen Emniyet Şeridi İhlal Tespit Sistemi'nde ise; Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi'nde olduğu gibi, yolun farklı noktalarına yerleştirilen sensörler aracılığı ile şeridi gereksiz şekilde işgal eden araçlar görüntülenmektedir.
Kırmızı ışık ve Emniyet Şeridi İhlal Tespit Sistemi'nden elde edilen görüntüler, ceza makbuzları ile birlikte sürücülerin adreslerine gönderilmektedir. Ayrıca araç bilgilerinin tescil kayıtlarıyla tutarlı olup olmadığı da bu sistem aracılığıyla kontrol edilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder